თაფლის ფუტკრები, რომლებიც იკვებებიან წაბლის ხეებით, ქმნიან წაბლის თაფლს. ფერსა და არომატზე მნიშვნელოვან გავლენას ახდენს წაბლის სახეობა, გარემო, რომელშიც ის იზრდება, ფუტკრის მრავალფეროვნება და ამინდიც კი.
წაბლის თაფლი გამოირჩევა მუქი შეფერილობით. მისი ფერი შეიძლება მერყეობდეს ოქროსფერი ყავისფერიდან თითქმის შავამდე, რაც მას ხიბლს მატებს. თაფლს აქვს დასამახსოვრებელი, ინტენსიური და რბილად ტკბილი გემო, პიკანტური ტონებით. სწორედ ამიტომ არის შესანიშნავი ვარიანტი მათთვის, ვისაც არ უყვარს ზედმეტად ტკბილი გემო.
ამ კონკრეტულ ჯიშს ბევრი უპირატესობა და სარგებელი აქვს. წაბლის თაფლი მდიდარია მინერალური შემცველობით, როგორიცაა სპილენძი, მანგანუმი, ასევე ვიტამინები B და C. მუქი თაფლები, წაბლის თაფლის ჩათვლით, შთამბეჭდავი ბუნებრივი ანტიბაქტერიული თვისებების მქონეა. თაფლის მტვრის მაღალი შემცველობა ანიჭებს მას ძლიერ იმუნომოდულატორულ შესაძლებლობებს. გარდა ამისა, მას აქვს ანთების საწინააღმდეგო თვისებები და სასარგებლოა ყელის ტკივილის დროს. წაბლის თაფლი შესანიშნავია კანის მოვლისთვის.
იგი იდეალური პარტნიორია ყველის, ტოსტის, ხილისა და ორცხობილასთვის. იტალიელების აზრით, პურზე წასმული თხელი კარაქი და წაბლის თაფლი ნოყიერი და გემრიელი საუზმის გარანტიაა.